Joost Neuteboom

“Met herkenbare voorbeelden beter begrijpen waar je aan werkt”

De energiemarkt is altijd in beweging. Het is een basisbehoefte en we willen steeds meer. De ontwikkelingen in de energietransitie volgen elkaar in rap tempo op. Het is een markt met veel partijen en rollen die samen zorgen voor de Nederlandse energiehuishouding Waar en wanneer je maar wilt. In 2005 kwam ik bij mijn eerste werkgever direct in aanraking met de energiemarkt. Dat was het moment waarop de energiemarkt vrij werd gegeven. Sindsdien heb ik de ontwikkelingen altijd met veel belangstelling gevolgd. Deze bagage aan kennis maakt het voor mij zo mooi om te kunnen delen met nieuwkomers in de markt. 

 

In 2014 ben ik als procesconsultant gevraagd om het meetdataproces uit te leggen aan een team bij een netbeheerder. Dat was voor mij het moment waarop mijn passie voor het overdragen van kennis is ontstaan. Het team was heel enthousiast en ik merkte de energie die ik ervan kreeg. Van het meetdataproces heb ik samen met Henk een formele opleiding gemaakt en deze gegeven aan 200 collega’s. Inmiddels ontwikkel ik allerlei nieuwe opleidingen over onderwerpen die in de energiemarkt spelen. 

 

Het belangrijkste voor mij bij het opleiden is dat de deelnemer het ook echt snapt en dat het spreekwoordelijke ‘kwartje is gevallen’. Ik geef daarom altijd de context mee en focus niet alleen op een bepaalt onderdeel. Waarom doen we iets? Hoe werkt het in het gehele proces. Ik maak daarom veel gebruik van gebruik van voorbeelden die voor iedereen herkenbaar zijn.