Modules

Leer meer over de energiemarkt met herkenbare voorbeelden, video’s en leuke quizzen!

Met onze trainingen vervullen we een groeiende behoefte in de energiemarkt. De energiemarkt is complex en dat willen wij juist toegankelijk maken voor iedereen die hierin werkzaam is. Sinds de liberalisering van de energiemarkt, zijn er wettelijke procesafspraken over de uitwisseling van data. Daarnaast zorgt de energietransitie voor steeds meer nieuwe processen en data-uitwisseling. De energiemarkt en dus ook het aantal mensen dat hierin werkzaam is groeit. De behoefte aan kennis over de werking van deze dynamische markt is groot.

Daarom bieden wij online toegankelijke gecertificeerde trainingen aan met een persoonlijke touch. Ieder volgt de training op zijn eigen moment en wanneer het uitkomt. Zo bieden wij flexibiliteit en gemak voor medewerkers van organisaties. Op een leerzame en impactvolle wijze nemen we de deelnemers mee in de wereld van de Nederlandse energiemarkt. 

Een introductie van de vrije energiemarkt

Over hoe de energiemarkt is ontstaan. Van gemeentelijk energiebedrijf, naar liberalisering, splitsing in wettelijke marktrollen en centralisatie van processen en diensten.

Hoe werkt het energiesysteem?

Over de verschillende ‘lagen’ in het energielandschap: het fysieke domein (kabels / leidingen), marktdomein (marktfacilitering) en het systeemdomein (beleids-makers, wet & regelgeving, branchevertegenwoordiging)

Marktrollen in de energiemarkt

Over de rollen van de huidige marktpartijen. Wat is de verantwoordelijkheid van deze marktrollen en wat doen ze.

Marktmodel – De Aansluiting

Over hoe de aansluitingen technisch in elkaar zitten en de doorvertaling naar de impact voor marktfacilitering bij grootverbruik-, kleinverbruik- en A123-aansluitingen.

Marktmodel – Het Energienet

Over hoe het energienet is opgebouwd. Van opwek en transport via hoog-, midden- en laagspanning tot het gasfornuis of de elektrische kookplaat.

Marktmodel – Marktproces

Over het marktproces van balanceren van vraag en aanbod. Het toewijzen van volumes en het daadwerkelijk ‘rondrekenen’ van energie en welke impact dit heeft op de leveringszekerheid.

Het meetdataproces

Geeft uitleg over hoe de meetdata wordt verzameld en waarvoor het wordt gebruikt. Het meetdataproces voor zowel kleinverbruik- als grootverbruikaansluitingen komt hier aan bod.

Nieuwe ontwikkelingen in de energiemarkt

Over nieuwe ontwikkelingen in de energiemarkt zoals: Allocatie 2.0, GoPacs, de nieuwe Energiewet. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen. Voor iedere ontwikkeling bieden wij een training aan.

Marktproces – Switchen, Verhuizen en einde levering

SVEL is één van de bekendste afkortingen in de energiemarkt. Het staat voor Switchen, Verhuizen, Einde Levering. We leggen de SVEL-processen uit aan de hand van de marktrol energieleverancier.

Het prijsplafond

In 2022 zijn de prijzen voor elektriciteit en gas buitengewoon hard gestegen. Dit is onder andere te herleiden naar de oorlog in Oekraïne en de sancties die ‘het westen’ heeft afgekondigd tegen Rusland. Ongeacht de exacte oorzaak is het gevolg voor de energieverbruiker hetzelfde: hogere prijzen voor stroom en gas. 

Catalogus

Ga direct naar de uitgebreide catalogus. Waarin je direct een module kunt aanvragen.

Demomodule Marktrollen

Met deze demomodule laten we zien hoe onze modules opgebouwd zijn. Ook krijg je een indruk van de mogelijkheden van de tool die we gebruiken.

Maatwerk

In overleg stellen we een opleidingspakket samen die past bij de leerdoelen van je organisatie en medewerkers. Staat het onderwerp er niet bij, neem dan contact met ons op. We helpen je graag!