Alloceren kun je leren

Stapel boeken op een tafelen met daar omheen mensen met elkaar in overleg.

Alloceren kun je leren is wat we altijd zeggen als we het allocatieproces uitleggen aan een groep medewerkers. En ook bij Allocatie 2.0 kan dat gelukkig nog steeds. 

Allocatie 2.0 – Wat is het en waarom?   

Voordat we er verder induiken: Allocatie 2.0 is een sectorbreed veranderings-programma wat als doel heeft om de allocatie- en reconciliatieprocessen elektriciteit weer bij de tijd te maken. De 1.0-processen zijn rond 2004 bedacht en die mag je inmiddels wel fossiel noemen. De structuur van de 1.0 allocatieprocessen past niet meer bij hoe we in 2024 elektriciteit opwekken, verbruiken en terugleveren. Daarom worden stap-voor-stap, of anders gezegd tranche-na-tranche, wijzigingen geïmplementeerd. Het goede nieuws is dat eerste twee tranches inmiddels al geïmplementeerd zijn. Tranche 3 gaat op 1 januari 2025 live.

Tranche 1 – De voorbereiding

De eerste tranche heeft ervoor gezorgd dat de meetgegevens per energierichting (invoeding en afname) door de meetverantwoordelijken worden aangeleverd. Voor de meetdataberichten werd afscheid genomen van het oude EDINE format; XML is de nieuwe standaard. Daarnaast krijgen de balansverantwoordelijke partijen nu de meetdata direct van de meetverantwoordelijke en kunnen ze rechtstreeks bij hem reclameren. Dit gaat de kwaliteit van de meetdata in het allocatieproces verbeteren.

Tranche 2 – Alloceren per energierichting, dynamische profielfracties en meetcorrrectierapporten

Met tranche 2 is alloceren per energierichting de standaard. De netbeheerder wijst aan marktpartijen een volume invoeding elektriciteit en een volume afname elektriciteit toe (afhankelijk van of de klant teruglevert en/of afneemt). Voor aansluitingen kleinverbruik wordt afscheid genomen van de oude methode voor het bepalen van profielen. Op basis van de meetdata uit slimme meters van een grote populatie aansluitingen berekent de netbeheerder nu dagelijks het dynamisch profiel. Daarmee bepaalt de netbeheerder in de allocatie het verbruik van kleinverbruikaansluitingen. Tenslotte is in tranche 2 het proces rondom het versturen van meetcorrectierapporten voor grootverbruikaansluitingen elektriciteit en gas verbeterd.

Tranche 3 – Reconciliatie op de schop

In de tranche 3 gaan de verrekenprocessen die na de allocatie plaatsvinden op de schop. Dit noemen we de reconciliatieprocessen. De verrekening tussen marktpartijen is nodig, als gevolg van nieuwe of gewijzigde meetdata die na de definitieve allocatie beschikbaar komt. Ook wordt in tranche 3 een nieuwe methode voor het bepalen van de reconciliatieprijs geïntroduceerd.

Tranche 4 – CSMA en omdraaien van de meetketen

De vierde release van Allocatie 2.0 ligt wat verder in de toekomst. Collectieve slimme meter allocatie (CSMA) en de optimalisatie van de meetketen voor kleine aansluitingen staan op de lijst voor tranche 4. Deze onderwerpen hebben een relatie met de Energiewet.die vanaf medio 2025 ingevoerd wordt. 

Alloceren kun je leren

Maar dat leren alloceren, hoe zit dat nou? In onze energy learnings leggen we eerst de basis van allocatie uit, zodat je stevig start. Daarna lopen we per tranche de veranderingen als gevolg van Allocatie 2.0 langs. Als dat voor jouw team een zinvolle aanvulling is, voegen we daar een klassikale training aan toe. En leggen we met elkaar de Allocatiepuzzel. Dat zorgt voor interactie en laat jouw team toepassen wat geleerd is.  

Klaar voor verheldering?   

Bij Learning with Energy is het onze missie om jou en je team te versterken. Of je nu nieuwe medewerkers snel wilt inwerken, je ervaren team wilt bijscholen of een cultuur van continu leren wilt creëren, onze blended learning-aanpak biedt de perfecte balans. Onze Allocatiepuzzel is een mooi hulpmiddel daarbij.   

Neem contact op voor een kennismakingsgesprek of een demo van onze energy learnings over Allocatie 2.0. Samen bouwen we aan een toekomst waarin jouw team klaarstaat voor elke uitdaging in de energiesector.