Daniëlle Aletras

“Juist het uitleggen van het complete plaatje, maakt het zo mooi”

Er verandert altijd wel iets in de energiemarkt en dat maakt het voor mij zo mooi. Het is een dynamisch speelveld waarbij een groot deel zich ‘onder de radar’ afspeelt. Consumenten staan er niet altijd bij stil wat erbij komt kijken wanneer je het licht aandoet of als je overstapt naar een andere energieleverancier. Onder de radar zijn er allerlei processen en afhankelijkheden van het monteurswerk tot facturatie. Maar ook de processen en data-uitwisseling tussen partijen met juridische en privacy en security aspecten. Juist het complete plaatje van wat er onder en boven de radar gebeurt, maakt het zo mooi.

 

Sinds 2011 ben ik werkzaam als procesconsultant in de energiemarkt. Dat was het moment waarop het Centraal Aansluitingenregister werd geïmplementeerd en alle netbeheerders hun data migreerden. Vanuit mijn rol als procesconsultant heb ik in de verschillende projecten ook medewerkers van netbeheerders en EDSN opgeleid. Projecten waaraan ik zoal heb gewerkt zijn de transitie naar het nieuwe marktmodel, het vormgeven van de GSA bij één van de netbeheerders, de eerste ruilverkaveling tussen twee netbeheerders, splitsing van het meetbedrijf van de netbeheerder, het structureren van het aanlegproces voor grootverbruikaansluitingen, ontvlechting van het vrije domein (middenspanningsinstallaties), impactanalyse voor de nieuwe manier van toewijzen van energie gebaseerd op de slimme meter (allocatie 2.0). Voor de instap van alle regionale netbeheerders naar het nieuw centraal systeem voor alloceren, reconciliëren en meetdata (C-ARM) heb ik samen met Henk opleidingen ontwikkeld en gegeven aan 600 medewerkers. 

 

In 2018 heb ik mijn opleidingscertificaat gehaald. Een mooie aanvulling op mijn kennis van de energiemarkt. De energiemarkt is complex en dat maakt het juist leuk. Ik wil het overall plaatje overbrengen en dus verder kijken dan alleen het stukje inhoudelijke verdieping.